Evoluția fondurilor Erste Bond Flexible în contextul alegerilor din SUA

logo Erste Asset ManagementRandamentele titlurilor de stat la nivel global au crescut, determinând scăderea prețului acestora în ultima săptămână, din cauza intensificării așteptărilor investitorilor ca noul președinte ales al SUA, Donald Trump, să implementeze măsuri de expansiune fiscală. Randamentele titlurilor de stat americane cu scadență la 10 ani au crescut cu 50 puncte de bază până la un nivel de 2.25%, iar titlurile de stat germane au atins un nivel de 0.35% (de la 0.15%). Acestea reprezintă ratele de referință pentru toate celelalte țări, având impact și asupra titlurile de stat din piețele emergente, cum este România.

Din momentul confirmării rezultatului alegerilor în SUA, prețul titlurilor de stat românești denominate în lei a scăzut cu aproximativ 1.20%, iar cele denominate în euro au avut un declin mai accentuat de 2.80%, randamentele revenind la nivelurile atinse în luna iunie înainte de Brexit.

Fondurile de obligațiuni și piață monetară ale Erste Asset Management investesc cu preponderență într-un portofoliu de titluri de stat românești. Astfel, Erste Bond Flexible RON a înregistrat în ultima lună o scădere de -0.74%, în timp ce Erste Bond Flexible România EUR a înregistrat o scădere de -1.38%. În ultimul an, Erste Bond Flexible RON a înregistrat o performantă de +2.97%, în timp ce Erste Bond Flexible România EUR a înregistrat o performantă de +3.79%.

Fondurile de obligațiuni și piață monetară au abordat în ultima perioadă o strategie mai precaută, păstrând învestiții preponderent într-un portofoliu de titluri de stat emise de Statul Român cu o durată medie mai scurtă. Strategia are în vedere și un nivel ridicat de lichiditate în portofolii. De asemenea, acestea nu au expunere față de titlurile de stat denominate în dolari și au o expunere marginală față de obligațiuni corporative denominate în dolari emise de companii din regiune și entități supranaționale.

Pe un orizont investițional mediu, creșterea randamentelor din ultima săptămână are un impact pozitiv asupra randamentului mediu al instrumentelor din portofoliul fondurilor și va atenua fluctuațiile potențiale ale acestora.

Erste Asset Management

După corecția semnificativă din ultima săptămână, Erste se așteaptă la o consolidare a randamentelor obligațiunilor de stat la nivel global, luând în considerare revenirea încă fragilă din Europa și Japonia, precum și politicile expansioniste ale băncilor centrale din aceste regiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.